Segédlet

A tudás – hatalom. Egy adott nyelv szakszerű használata – gondolnánk – leginkább a nyelvészek dolga, mégis kiábrándulunk, mikor a média hangjai hibásan beszélnek, noha nem feltétlen tudósok. Olyan tiszteletlenségnek vesszük… (mi, a közönség)

Segédlet irodalmi alkotások mind helyesebb elkészítéséhez

Országjáró túráinkon mélyeket szippantunk a tájnyelvek ízes specialitásaiból; kellemes emlékként rögzítjük, párosítva a természet helyi csodáival, s a díszes hagyományokba bújt népdalkörök vidám szerepléseivel. Szinte visszacseng az ívelt eö a konyhában is használt szavainkban, de még inkább a jól meghúzott tájszó a danonc felvezető pár sorában. A szó, amit tán idegen nyelven mondhatott, mert fogalmunk sincs, mit jelent, de tőle olyan jól hangzott. Mosolyogtunk, amikor hallottuk, és mosolygunk most is, ahogy felidézzük.

Ám ha a kirándulás kellően hosszúra sikeredik ahhoz, hogy áthangolódjunk, hazatérve ismerőseink megszólnak:

Hát hun jártál?

Ej, de tudjuk, miként helyes mondani!

Az írásbeliség, persze, más. Ott már többen elvérzünk, hiába szeretünk ábrándokba menekülni, hogy meséket elevenítsünk, szócsatázni, s fennkölt dalokat előcsalogatni szívünk mélyéből. No, de leírni…!

Az irodalmi pályázatok értékelésekor múlhat a helyesírási szabályok
megfelelő alkalmazásán egy-egy siker, a tartalmi bőség ellenére is.

Sokunknak az iskola (főleg a kezdeti években) a kényelmetlen muszáj volt. A tudást csillogó kincsként gyakran csak a felnőtt szem képes csodálni. Áhítani, mikor már úgyis öregek vagyunk a megszerzéséhez.

PEDIG NEM!

Egyrészt, mert tanulni sosincs késő.

Másrészt, mert az irodalom egyik feladata az adott kor “konzerválása”, márpedig a XXI. század igényes magyar helyesírási szabályzattal rendelkezik. És bár sokan ragaszkodnak a 11. kiadás (1984) logikájához (vagy – főleg az idősebb korosztály – bármely még korábbi verzióhoz), a naprakész kiadók a legfrissebb, a 12. kiadás (2015) elvárásaihoz igazodnak.

A Sziporka Alapítvány meghirdetett (illetve jövőbeni) irodalmi pályázataihoz ingyenesen felajánlja a helyesírási korrekciót a benyújtott pályaművek vonatkozásában, aminek elfogadása természetesen nem kötelező, azonban az értékelésnél a helyes írás döntő szempont lehet (például egyező pontszámnál). Szerzőkkel történt beszélgetésekből kiderült, szép anyanyelvünk fejlődését nyomon követni sajnálattal, de nem olyan egyszerű, mint ihlet alatt a szavakat szabályoktól függetlenül papírra vetni. Ugyanakkor a központozás variánsai értelmileg is megváltoztatnak történeteket, és előfordulhat, hogy nem az eredeti szándékot tükrözi a vesszők kusza sora. Ugyancsak több szerző jelezte, hogy szeretné megismerni az aktuális nyelvtani szabályokat, hátha mégis sikerülne tanulni belőle. Hát ímhol:

AkH.12 – mert miért ne legyen ennek is más neve, mint amit a közember megszokott?

Akadémiai Helyesírás (12. kiadás)

A link internet által szabadon tanulmányozható teljes szabályzatra mutat, aminek nyomtatott példányát a könyvterjesztő hálózatokon keresztül lehet beszerezni. Alkotni szeretők szíves figyelmébe ajánljuk, hogy általában a könyvtárakban érdemes böngésző órákat tölteni, hiszen azontúl, hogy új ötletek születnek, az aktuális magyar helyesírási szabályokat is felkutathatjuk. (Nyomtatott könyv lapozgatásakor gyakran más ragadja meg az ember figyelmét, mint netezés közben.) Ezen felül eme cikkben is a kiemelt szavak más-más, a témához fűződő oldalra navigálnak, hogy kedvünkre elmélyülhessünk a tanulásban.

Mindezen tudásanyag pedig segíthet az első leckénk pontgyűjtésében is, ahol az alkotás öröme nagy hangsúlyt kap. Határidő: november 28. kedd.

Merengő alkotói pályázatunk ( “A” irodalmi és “B” képzőművészeti) beküldési határideje: december 20. Nevezési díj nincs!

Sziporkázzunk együtt!

Megjegyzés: 
A WordPress által felkínált szerkesztési lehetőségek
nem feltétlenül igazodnak a magyar szabályokhoz
(lásd “amerikai idézőjel”).

* * *
All right reserved!
Copy right 2017 Szi-A
Minden jog fenntartva!

2 hozzászólás Új írása

  1. Visszajelzés: Csendesen – Sziporka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s