P.Dányi-festmények

IMG_20180130_111738-b

P. Dányi Gabriella kazincbarcikai költő, festő – egyedi, méltán népszerű festményeinek a helyi Szalézi Szent Ferenc Gimnázium ad teret: két teljes héten át lehet megcsodálni. A gratuláló vendégek kíváncsian sorakoztak, hogy a karakteres alkotásokat szemlézhessék.

IMG_20180130_111630-b

 

Minden képnek önálló története van, ám néhány jellegzetes szimbólum újra és újra visszaköszön. A festőnő megrázó életútja hosszadalmas gyógyulási folyamatban kapaszkodik egyre magasabbra. Súlyos látássérültként már nehezen látja, inkább érzi a színek éles határvonalát festés közben. Mégis: ez a legfőbb kifejező eszköze immáron 10 éve – amióta két évtizedes kihagyás után ismét az ecsetért nyúlt. Váratlanul és mohón. Hogy újszerű, igazán egyedi stílusa felszínre törjön.

Gabika egyik alapító tagja és motorja az irodalmi Kazinci Klubnak, havonta két összejövetel során segítik egymás fejlődését a tagok. Kikeletüket időszakonként jelenítik meg – önálló civil szerveződésként önköltségen. Az Irodalmi Rádió is tagjai közt tartja számon.

P. Dányi Gabriella költői munkássága több kötetben is a nyilvánosság elé került: a Béka lesz az ebihalból gyermekverseiből válogat, míg az A láng fellobban szerelmes sorokba csábít. Több versét megzenésítették már. Devecsery László Időmalom című verseskötetében mind a hatvan vers kapott egy festményt, és a borítók is, valamint Deák László Sándor első verseskötetét, az Éjkék szívtengerszemet is ő illusztrálta.

IMG_20180130_112224-b

IMG_20180130_111643-b

 

A Sziporka Alapítvány kuratóriumában is komoly szerepet vállalt az indulásunk óta, azonban körülményei miatt sajnálattal elbúcsúzik ezen tisztségétől. Jelentős segítséget nyújtott a szervezésekben, s a pályázataink népszerűsítésében.

P.Dányi Gabriella a Szi-A tagok sorába elsőként jelentkezett, ezáltal anyagilag is támogatva küldetésünket: az aktív alkotók bátorítását, ösztönzését, segítését.

Köszönjük az együttműködést!

További sikereket kívánunk! ♥

Egy hozzászólás Új írása

  1. Edit Szabó szerint:

    Sok szeretettel gratulálok Gabriella munkásságához, gyönyörű kiállításához ! Kívánok további munkájához jó egészséget !

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s